In Duitsland hebben ze een aardige test met anti-roestmiddelen uitgevoerd. Ik weet niet of het artikel al bekend is hier, maar e.e.a. dus maar ingescand. Ook een poging gewaagd aan een eerste stuk van de vertaling, maar mijn Duits is niet zo sterk.
----------------------------------
Is ieder middel het juiste middel?
Bescherming van holle ruimten: 20 producten in de duurtest
Slechts drie van de 20 producten zijn werkelijk goed, drie andere zijn tevredenstellend, vier zijn er die voldoende scoren. Met de overige middelen begint het drama van zeer snelle roest.
In het ergste geval bleef in de dorpels na drie jaar alleen nog een handjevol bruine kruimels over. Een duurtest met beangstigende resultaten!
Op de terreinen van de universiteit in Oldenburg werd de test uitgevoerd. De testkasten (dorpels) zijn 60 centimeter lang en gemaakt van carrosseriemetaal. Van buiten werden ze wit geschilderd zodat het eventuele doorroesten goed zichtbaar zou worden. Met een lasverbinding zoals dit ook in de realiteit voorkomt. In de onderkant werden gaten gemaakt zodat het condenswater eruit kon lopen
De beschermingsmiddelen werden volgens aanwijzing van de fabrikant in de ‘testkasten’ (dorpels) aangebracht. Op kunstmatige wijze werd de winter nagebootst, met een plantenspuit vol met pekelwater werden de dorpels regelmatig bespoten. Dit om enerzijds de test te versnellen en anderzijds de winterse taferelen op de (Duitse) autowegen te simuleren.
Buiten op het terrein werden de 60 testdorpels uitgestald met steeds een gelijke afstand tussen de dorpels, blootgesteld aan weer en wind. In de testperiode werd er tussentijds met een endoscoop de ontwikkeling (van roest) binnenin de dorpels gevolgd.
Bron: Oldtimer-Markt, Sonderheft 35
Dank aan Ton ter Veer voor het insturen.
